Printer Friendly Version Дешавања у 2012. години @ 15 March 2013 10:22 AM

• 20. децембар 2012. године - У Модерној галерији у Будви, отворена је изложба Музеја науке и технике из Београда "Капетани река и мора-Србија и Бока Которска". Изложба је реализована у сарадњи Модерне галерије из Будве, Музеја науке и технике из Београда и Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом, уз финансијску подршку Министарства културе и информисања Републике Србије. Аутор изложбе је кустос мр Гордана Каровић. Изложба ће у Будви бити отворена до 31. јануара 2013. године.
 

• 29. новембар 2012. године – У организацији ЈУК Херцег фест из Херцег Новог и Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом, у Дворани Парк у Херцег Новом је изведена представа „Хадерсфилд“ Југословенског драмског позоришта из Београда.
 

• 28. новембар 2012. године – У организацији Центра за културу Тиват и Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом, у Тивту је изведена представа „Хадерсфилд“ Југословенског драмског позоришта из Београда.
 

• 23. новембар 2012. године - У Поморском музеју у Котору, у склопу прославе Дана општине Котор, отворена је изложба Музеја науке и технике из Београда "Капетани река и мора-Србија и Бока Которска". Изложба је реализована у сарадњи Поморског музеја из Котора, Музеја науке и технике из Београда и Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом, уз финансијску подршку Министарства културе и информисања Републике Србије. Аутор изложбе је кустос мр Гордана Каровић. Изложба ће у Котору бити отворена до 15. децембра 2012. године.
Током трајања изложбе у Поморском музеју у Котору одржаће се и циклус следећих предавања:
Уторак 27. новембар
„Капетани река и мора“
мр Гордана Каровић, музејски саветник, Музеј науке и технике, Београд
Уторак 04. децембар
„Спиридон Гопчевић“
мр Радојка Аврамовић, кустос, Поморски музеј у Котору
Уторак 11. децембар
„Лепота живљења у капетанским салонима“
мр Милева Пејаковић-Вујошевић, директор Поморског музеја у Котору
 

• 11. новембар 2012. године - Генерални конзул Републике Србије у Херцег Новом Марина Јовићевић положила је ловоров венац на споменик добровољцима и жртвама  Првог светског рата, испред манастира Савина у Херцег Новом. Полагању венца присуствовали су председник Општине Херцег Нови Дејан Мандић, архијерејски намесник бококоторски протојереј Момчило Кривокапић, више општинских функционера, представници НВО "Матица Боке", "Српски соко", „Глас“, „Коло српских сестара“, представници медија као и већи број грађана Херцег Новог. Генерални конзул је у обраћању медијима истакла да је обавеза нас и свих наредних генерација да одамо пошту и поклонимо се сенима страдалих родољуба у Првом светском рату.
 

• 19. октобар 2012. године -У Галерији Јосип - Бепо Бенковић у Херцег Новом одржано је свечано отварање изложбе Музеја науке и технике из Београда "Капетани река и мора-Србија и Бока Которска". Изложба је реализована у сарадњи Галерије Јосип-Бепо Бенковић, Музеја науке и технике из Београда и Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом, уз финансијску подршку Министарства културе и информисања Републике Србије. Изложбу је отворио господин Дејан Мандић, председник Општине Херцег Нови.
Изложба је била отворена до 18. новембра 2012. године. Током трајања изложбе у Галерији Јосип - Бепо Бенковић одржан је и циклус следећих предавања:
Уторак 30. октобар
Новски злићи према ћириличној грађи Државног архива Дубровник, 17. вијек
Горан Комар
Петак 2. новембар
О поморству Херцег Новог
Петар Палавршић, кустос Поморског музеја у Котору
Уторак 6. новембар
Капетани херцегновске општине у 19. вијеку
Томо Катурић, капетан дуге пловидбе, почасни грађанин општине Херцег Нови, члан Краљевског филателистичког друштва у Лондону, активни члан Европске Академије филателије у Паризу, члан светског жирија у FIP-у
Петак 9. новембар
Крстарица Франц Јозеф
Драган Гачевић, инструктор роњења, аутор књиге Подморје Црне Горе
Петак 16. новембар
Капетани река и мора
мр Гордана Каровић, музејски саветник, Музеј науке и технике, Београд

• 20. септембар 2012. године - У Галерији летњиковца Бућа у Тивту одржано је свечано отварање изложбе Музеја науке и технике из Београда "Капетани мора и река-Бока Которска и Србија". Изложба је реализована у сарадњи Центра за културу Тиват, Музеја науке и технике из Београда и Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом. Реализацију изложбе финансијски је подржало Министарство културе и информисања Републике Србије. Аутор изложбе је кустос мр Гордана Каровић. Изложба jе била отворена до 15. октобра 2012. године.
Током трајања изложбе у Галерији Бућа одржан је и циклус следећих предавања:
Уторак 25. септембар
Капетани река и мора
мр Гордана Каровић, музејски саветник, Музеј науке и технике, Београд
Четвртак 27. септембар
Краљевска јахта Даница
Дражен Јовановић, проф. историје, Збирка поморског наслеђа, Porto Montenegro, Тиват
Уторак 2. октобар
Поручник бојног брода I класе Владета Петровић и Абукирска ескадрила
Синиша Луковић, новинар и публициста, Тиват
Четвртак 4. октобар
Ратни бродови који су носили име Тивта
Синиша Луковић, новинар и публициста, Тиват
Уторак 9. октобар
Кузма Мирошевић, морнар са монитора Драва
Васко Костић, Тиват
 

• 03. септембар 2012. године- Под покровитељством Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом, на свечаном затварању Петровац џез фестивала 2012 наступио је оркестар Биг бенд из Новог Сада.
 

• 25. август 2012. године - У Збирци Поморског наслеђа Порто Монтенегра у Тивту одржан је концерт поводом десет година постојања Дувачких радионица у Тивту, на коме је наступило осам чланова Београдске филхармоније заједно са колегама из Републике Словеније и Републике Хрватске. Покровитељи концерта били су Генерални конзулат Републике Србије у Херцег Новом, Општина Тиват, ХТП Мимоза и Порто Монтенегро.
 

• 16. август 2012. године - Под покровитељством Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом, на Седмом међународном летњем фестивалу класичне гитаре „Guitar Art Summer Fest“ у Херцег Новом на Тргу од музике наступиo је Amikus трио из Београда.
 

• 13. август 2012. године - Поводом 630 година од оснивања Херцег Новог и крсне славе оснивача града, Генерални конзулат Републике Србије у Херцег Новом у сарадњи са Општином Херцег Нови у Порти Манастира Савина организовао је свечани концерт „Песме и арије које су освојиле свет“-најлепше и најпопуларније шпанске, грчке, руске, италијанске, српске и мексиканске песме и арије. Наступили су примадона београдске опере Сузана Шуваковић-Савић, сопран, оперски првак и солиста РТС-а Славко Николић, тенор и Миодраг Чолаковић на клавиру и Петар Голубовић на мандолини, бузукију, балалајки и гитари.
 

• 07. август 2012. године - У сарадњи Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом и Центра за културу Тиват, на Фестивалу Пургаторије 2012, на Великој летњој позорници у Тивту, наступио је најпознатији српски хор "Обилић" Академског културно-уметничког друштва Крсманац из Београда, под диригентском палицом Даринке Матић-Маровић и Дејана Миливојевића.
 

• 01. август 2012. године - У сарадњи Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом и Град театра из Будве, на свечаном затварању 26. фестивала Град театар-Будва 2012, на Сцени између цркава, натупио је хор "Collegium musicum" из Београда, под диригентском палицом Даринке Матић-Маровић.
• 29. јули 2012. године - Манифестацују "Ноћ културе 2012" у Херцег Новом отворио је београдски Balkan Brass Band, који је, под покровитељством Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом наступио на Тргу Николе Ђурковића.
 

• 24. јули 2012. године - На Десетом међународном сајму књига у Херцег Новом „Трг од књиге 2012“ промовисана је збирка поезије Вишње Косовић „Бокешки видеокруг“, која је штампана под покровитељством Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом. На промоцији су говорили Вишња Косовић и проф. др Ратко Божовић.
 

• 23. јули 2012. године - У сарадњи Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом и Центра за културу Тиват, на Фестивалу Пургаторије 2012, на Великој летњој позорници у Тивту, одржан је концерт хора "Viva Vox" из Београда.
 

• 22. јули 2012. године - У сарадњи Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом и Град театра из Будве, на 26. фестивалу Град театар-Будва 2012, у Амфитеатру на Светом Стефану,  одржан је концерт хора "Viva Vox" из Београда.
 

• 18. јули 2012. године – У сарадњи Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом и цркве Светог Николе у Котору, организован је концерт Панчевачког српског црквеног певачког друштва, најстаријег српског певачког друштва основаног 1838. године. На концерту као гости наступили и чланови Српског пјевачког друштва „Јединство“ из Котора.
 

• 16. јули 2012. године -  На Свечаној академији посвећеној јубилеју 200 година школства у Бијелој, под покровитељством Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом, као специјални гост наступило је Панчевачко српско црквено певачко друштво, најстарије српско певачко друштво, основано 1838. године.
 

• 10. јули 2012. године - У сарадњи Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом и Град театра из Будве, на 26. фестивалу Град театар-Будва 2012, на Сцени између цркава, одржан је концерт Српског пјевачког друштва "Јединство" из Котора.
 

• 20. јуни 2012. године - Поводом Светског дана музике, под покровитељством Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом, у сали Музичке школе у Котору-Црква Св.Духа одржан је концерт Слободана Тркуље "Музика са 15 инструмената.
 

• 24. мај 2012. године - Под покровитељством Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом отворена је изложба "Борислав Пекић - 20 година после". Изложба ће бити постављена у галерији "Јосип Бепо Бенковић" до 7. јуна ове године. Изложба о животу и стваралаштву романсијера, драмског писца, сценаристе  и есејисте Борислава Пекића отвара се поводом обележавања 20 година од смрти писца. Изложба је 2007. године отворена у Библиотеци града Београда и до сада је гостовала у многим градовима Србије и у иностранству: Торонто, Будимпешта, Париз, Загреб и др. На 33 плаката урађених у дигиталној штампи представљени су најважнији моменти из живота Борислава Пекића: од Подгорице, преко награде, коју је добио за Атлантиду и др. Готово сву  грађу брижљиво чува породица Пекић.
 

• 10. април  2012. године - Поводом годишњице рада Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом, у просторијама Генералног конзулата, приређен је радни доручак за представнике медија из Боке Которске. Том приликом оцењено је да је отварање Генералног конзулата било више него оправдано имајући у виду број странака којима су пружене конзуларне услуге као и значајну активност Генералног конзулата на пољу промоције културе Републике Србије и остваривања сарадње са локалним институцијама културе. Констатовано је да је Генерални конзулат остварио коректну и садржајну сарадњу са општинама Херцег Нови, Тиват, Котор и Будва и са органима локалне самоуправе и огранцима централних органа на нашем јурисдикционом подручју.
 

• 29, 30 и 31. март 2012. године - Под покровитељством Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом и Матице Српске-Друштва чланова у Црној Гори, а у сарадњи са центрима за културу Котора, Херцег Новог и Тивта,  по први пут у Боки Которској организована је турнеја фолклорног ансамбла и оркестра АКУД "Иво Лола Рибар" из Београда, првака аматерског фолклора. "Лола" је изузетним извођењем низа кореографија из Србије и региона и прелепим традиционалним ношњама одушевио бројну публику у Котору, Херцег Новом и Тивту.
 

• 09. фебруар 2012. године - Генерални конзулат Републике Србије у Херцег Новом свечано је обележио Сретење-Дан државности Републике Србије. Пријему је присуствовао велики број званица из политичког друштвеног и културног живота Боке Которске. У склопу обележавања националног дана, под покровитељством Гернералног конзулата, пред препуном салом "Дворане Парк" у Херцег Новом одржан је и концерт уметника Слободана Тркуље "Музика са 15 инструмената".
 

• 03. фебруар 2012. године -  Генерални конзул Републике Србије у Херцег Новом Марина Јовићевић отворила је у Игалу Међународну изложбу цвећа, један од првих програма Празника мимозе који се током фебруара већ 43 године прославља на херцегновској ривијери.