Printer Friendly Version Dešavanja u 2012. godini @ 15 March 2013 10:28 AM

• 20. decembar 2012. godine - U Modernoj galeriji u Budvi, otvorena je izložba Muzeja nauke i tehnike iz Beograda "Kapetani reka i mora-Srbija i Boka Kotorska". Izložba je realizovana u saradnji Moderne galerije iz Budve, Muzeja nauke i tehnike iz Beograda i Generalnog konzulata Republike Srbije u Herceg Novom, uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Autor izložbe je kustos mr Gordana Karović. Izložba će u Budvi biti otvorena do 31. januara 2013. godine.

• 29. novembar 2012. godine – U organizaciji JUK Herceg fest iz Herceg Novog i Generalnog konzulata Republike Srbije u Herceg Novom, u Dvorani Park u Herceg Novom je izvedena predstava „Hadersfild“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda.

• 28. novembar 2012. godine – U organizaciji Centra za kulturu Tivat i Generalnog konzulata Republike Srbije u Herceg Novom, u Tivtu je izvedena predstava „Hadersfild“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda.

• 23. novembar 2012. godine - U Pomorskom muzeju u Kotoru, u sklopu proslave Dana opštine Kotor, otvorena je izložba Muzeja nauke i tehnike iz Beograda "Kapetani reka i mora-Srbija i Boka Kotorska". Izložba je realizovana u saradnji Pomorskog muzeja iz Kotora, Muzeja nauke i tehnike iz Beograda i Generalnog konzulata Republike Srbije u Herceg Novom. Autor izložbe je kustos mr Gordana Karović. Izložba će u Kotoru biti otvorena do 15. decembra 2012. godine.
Tokom trajanja izložbe u Pomorskom muzeju u Kotoru održaće se i ciklus sledećih predavanja:

Utorak 27. novembar
„Kapetani reka i mora“
mr Gordana Karović, muzejski savetnik, Muzej nauke i tehnike, Beograd

Utorak 04. decembar
„Spiridon Gopčević“
mr Radojka Avramović, kustos, Pomorski muzej u Kotoru

Utorak 11. decembar
„Lepota življenja u kapetanskim salonima“
mr Mileva Pejaković-Vujošević, direktor Pomorskog muzeja u Kotoru

• 11. novembar 2012. godine - Generalni konzul Republike Srbije u Herceg Novom Marina Jovićević položila je lovorov venac na spomenik dobrovoljcima i žrtvama Prvog svetskog rata, ispred manastira Savina u Herceg Novom. Polaganju venca prisustvovali su predsednik Opštine Herceg Novi Dejan Mandić, arhijerejski namesnik bokokotorski protojerej Momčilo Krivokapić, više opštinskih funkcionera, predstavnici NVO "Matica Boke", "Srpski soko", „Glas“, „Kolo srpskih sestara“, predstavnici medija kao i veći broj građana Herceg Novog. Generalni konzul je u obraćanju medijima istakla da je obaveza nas i svih narednih generacija da odamo poštu i poklonimo se senima stradalih rodoljuba u Prvom svetskom ratu.

• 19. oktobar 2012. godine -U Galeriji Josip - Bepo Benković u Herceg Novom održano je svečano otvaranje izložbe Muzeja nauke i tehnike iz Beograda "Kapetani reka i mora-Srbija i Boka Kotorska". Izložba je realizovana u saradnji Galerije Josip-Bepo Benković, Muzeja nauke i tehnike iz Beograda i Generalnog konzulata Republike Srbije u Herceg Novom, uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Izložbu je otvorio gospodin Dejan Mandić, predsednik Opštine Herceg Novi.
Izložba je bila otvorena do 18. novembra 2012. godine. Tokom trajanja izložbe u Galeriji Josip - Bepo Benković održan je i ciklus sledećih predavanja:

Utorak 30. oktobar
Novski zlići prema ćiriličnoj građi Državnog arhiva Dubrovnik, 17. vijek
Goran Komar

Petak 2. novembar
O pomorstvu Herceg Novog
Petar Palavršić, kustos Pomorskog muzeja u Kotoru

Utorak 6. novembar
Kapetani hercegnovske opštine u 19. vijeku
Tomo Katurić, kapetan duge plovidbe, počasni građanin opštine Herceg Novi, član Kraljevskog filatelističkog društva u Londonu, aktivni član Evropske Akademije filatelije u Parizu, član svetskog žirija u FIP-u

Petak 9. novembar
Krstarica Franc Jozef
Dragan Gačević, instruktor ronjenja, autor knjige Podmorje Crne Gore

Petak 16. novembar
Kapetani reka i mora
mr Gordana Karović, muzejski savetnik, Muzej nauke i tehnike, Beograd

• 20. septembar 2012. godine - U Galeriji letnjikovca Buća u Tivtu održano je svečano otvaranje izložbe Muzeja nauke i tehnike iz Beograda "Kapetani mora i reka-Boka Kotorska i Srbija". Izložba je realizovana u saradnji Centra za kulturu Tivat, Muzeja nauke i tehnike iz Beograda i Generalnog konzulata Republike Srbije u Herceg Novom. Realizaciju izložbe finansijski je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Autor izložbe je kustos mr Gordana Karović. Izložba je bila otvorena do 15. oktobra 2012. godine.
Tokom trajanja izložbe u Galeriji Buća održan je i ciklus sledećih predavanja:

Utorak 25. septembar
Kapetani reka i mora
mr Gordana Karović, muzejski savetnik, Muzej nauke i tehnike, Beograd

Četvrtak 27. septembar
Kraljevska jahta Danica
Dražen Jovanović, prof. istorije, Zbirka pomorskog nasleđa, Porto Montenegro, Tivat

Utorak 2. oktobar
Poručnik bojnog broda I klase Vladeta Petrović i Abukirska eskadrila
Siniša Luković, novinar i publicista, Tivat

Četvrtak 4. oktobar
Ratni brodovi koji su nosili ime Tivta
Siniša Luković, novinar i publicista, Tivat

Utorak 9. oktobar
Kuzma Mirošević, mornar sa monitora Drava
Vasko Kostić, Tivat

• 03. septembar 2012. godine- Pod pokroviteljstvom Generalnog konzulata Republike Srbije u Herceg Novom, na svečanom zatvaranju Petrovac džez festivala 2012 nastupio je orkestar Big bend iz Novog Sada.

• 25. avgust 2012. godine - U Zbirci Pomorskog nasleđa Porto Montenegra u Tivtu održan je koncert povodom deset godina postojanja Duvačkih radionica u Tivtu, na kome je nastupilo osam članova Beogradske filharmonije zajedno sa kolegama iz Republike Slovenije i Republike Hrvatske. Pokrovitelji koncerta bili su Generalni konzulat Republike Srbije u Herceg Novom, Opština Tivat, HTP Mimoza i Porto Montenegro.

• 16. avgust 2012. godine - Pod pokroviteljstvom Generalnog konzulata Republike Srbije u Herceg Novom, na Sedmom međunarodnom letnjem festivalu klasične gitare „Guitar Art Summer Fest“ u Herceg Novom na Trgu od muzike nastupio je Amikus trio iz Beograda.

• 13. avgust 2012. godine - Povodom 630 godina od osnivanja Herceg Novog i krsne slave osnivača grada, Generalni konzulat Republike Srbije u Herceg Novom u saradnji sa Opštinom Herceg Novi u Porti Manastira Savina organizovao je svečani koncert „Pesme i arije koje su osvojile svet“-najlepše i najpopularnije španske, grčke, ruske, italijanske, srpske i meksikanske pesme i arije. Nastupili su primadona beogradske opere Suzana Šuvaković-Savić, sopran, operski prvak i solista RTS-a Slavko Nikolić, tenor i Miodrag Čolaković na klaviru i Petar Golubović na mandolini, buzukiju, balalajki i gitari.

• 07. avgust 2012. godine - U saradnji Generalnog konzulata Republike Srbije u Herceg Novom i Centra za kulturu Tivat, na Festivalu Purgatorije 2012, na Velikoj letnjoj pozornici u Tivtu, nastupio je najpoznatiji srpski hor "Obilić" Akademskog kulturno-umetničkog društva Krsmanac iz Beograda, pod dirigentskom palicom Darinke Matić-Marović i Dejana Milivojevića.

• 01. avgust 2012. godine - U saradnji Generalnog konzulata Republike Srbije u Herceg Novom i Grad teatra iz Budve, na svečanom zatvaranju 26. festivala Grad teatar-Budva 2012, na Sceni između crkava, natupiо je hor "Collegium musicum" iz Beograda, pod dirigentskom palicom Darinke Matić-Marović.

• 29. juli 2012. godine - Manifestacuju "Noć kulture 2012" u Herceg Novom otvorio je beogradski Balkan Brass Band, koji je, pod pokroviteljstvom Generalnog konzulata Republike Srbije u Herceg Novom nastupio na Trgu Nikole Đurkovića.

• 24. juli 2012. godine - Na Desetom međunarodnom sajmu knjiga u Herceg Novom „Trg od knjige 2012“ promovisana je zbirka poezije Višnje Kosović „Bokeški videokrug“, koja je štampana pod pokroviteljstvom Generalnog konzulata Republike Srbije u Herceg Novom. Na promociji su govorili Višnja Kosović i prof. dr Ratko Božović.

• 23. juli 2012. godine - U saradnji Generalnog konzulata Republike Srbije u Herceg Novom i Centra za kulturu Tivat, na Festivalu Purgatorije 2012, na Velikoj letnjoj pozornici u Tivtu, održan je koncert hora "Viva Vox" iz Beograda.

• 22. juli 2012. godine - U saradnji Generalnog konzulata Republike Srbije u Herceg Novom i Grad teatra iz Budve, na 26. festivalu Grad teatar-Budva 2012, u Amfiteatru na Svetom Stefanu, održan je koncert hora "Viva Vox" iz Beograda.

• 18. juli 2012. godine – U saradnji Generalnog konzulata Republike Srbije u Herceg Novom i crkve Svetog Nikole u Kotoru, organizovan je koncert Pančevačkog srpskog crkvenog pevačkog društva, najstarijeg srpskog pevačkog društva osnovanog 1838. godine. Na koncertu kao gosti nastupili i članovi Srpskog pjevačkog društva „Jedinstvo“ iz Kotora.

• 16. juli 2012. godine - Na Svečanoj akademiji posvećenoj jubileju 200 godina školstva u Bijeloj, pod pokroviteljstvom Generalnog konzulata Republike Srbije u Herceg Novom, kao specijalni gost nastupilo je Pančevačko srpsko crkveno pevačko društvo, najstarije srpsko pevačko društvo, osnovano 1838. godine.

• 10. juli 2012. godine - U saradnji Generalnog konzulata Republike Srbije u Herceg Novom i Grad teatra iz Budve, na 26. festivalu Grad teatar-Budva 2012, na Sceni između crkava, održan је koncert Srpskog pjevačkog društva "Jedinstvo" iz Kotora.

• 20. juni 2012. godine - Povodom Svetskog dana muzike, pod pokroviteljstvom Generalnog konzulata Republike Srbije u Herceg Novom, u sali Muzičke škole u Kotoru-Crkva Sv.Duha održan je koncert Slobodana Trkulje "Muzika sa 15 instrumenata.

• 24. maj 2012. godine - Pod pokroviteljstvom Generalnog konzulata Republike Srbije u Herceg Novom otvorena je izložba "Borislav Pekić - 20 godina posle". Izložba će biti postavljena u galeriji "Josip Bepo Benković" do 7. juna ove godine. Izložba o životu i stvaralaštvu romansijera, dramskog pisca, scenariste i esejiste Borislava Pekića otvara se povodom obeležavanja 20 godina od smrti pisca. Izložba je 2007. godine otvorena u Biblioteci grada Beograda i do sada je gostovala u mnogim gradovima Srbije i u inostranstvu: Toronto, Budimpešta, Pariz, Zagreb i dr. Na 33 plakata urađenih u digitalnoj štampi predstavljeni su najvažniji momenti iz života Borislava Pekića: od Podgorice, preko nagrade, koju je dobio za Atlantidu i dr. Gotovo svu građu brižljivo čuva porodica Pekić.

• 10. april 2012. godine - Povodom godišnjice rada Generalnog konzulata Republike Srbije u Herceg Novom, u prostorijama Generalnog konzulata, priređen je radni doručak za predstavnike medija iz Boke Kotorske. Tom prilikom ocenjeno je da je otvaranje Generalnog konzulata bilo više nego opravdano imajući u vidu broj stranaka kojima su pružene konzularne usluge kao i značajnu aktivnost Generalnog konzulata na polju promocije kulture Republike Srbije i ostvarivanja saradnje sa lokalnim institucijama kulture. Konstatovano je da je Generalni konzulat ostvario korektnu i sadržajnu saradnju sa opštinama Herceg Novi, Tivat, Kotor i Budva i sa organima lokalne samouprave i ograncima centralnih organa na našem jurisdikcionom području.

• 29, 30 i 31. mart 2012. godine - Pod pokroviteljstvom Generalnog konzulata Republike Srbije u Herceg Novom i Matice Srpske-Društva članova u Crnoj Gori, a u saradnji sa centrima za kulturu Kotora, Herceg Novog i Tivta, po prvi put u Boki Kotorskoj organizovana je turneja folklornog ansambla i orkestra AKUD "Ivo Lola Ribar" iz Beograda, prvaka amaterskog folklora. "Lola" je izuzetnim izvođenjem niza koreografija iz Srbije i regiona i prelepim tradicionalnim nošnjama oduševio brojnu publiku u Kotoru, Herceg Novom i Tivtu.

• 09. februar 2012. godine - Generalni konzulat Republike Srbije u Herceg Novom svečano je obeležio Sretenje-Dan državnosti Republike Srbije. Prijemu je prisustvovao veliki broj zvanica iz političkog društvenog i kulturnog života Boke Kotorske. U sklopu obeležavanja nacionalnog dana, pod pokroviteljstvom Gerneralnog konzulata, pred prepunom salom "Dvorane Park" u Herceg Novom održan je i koncert umetnika Slobodana Trkulje "Muzika sa 15 instrumenata".

• 03. februar 2012. godine - Generalni konzul Republike Srbije u Herceg Novom Marina Jovićević otvorila je u Igalu Međunarodnu izložbu cveća, jedan od prvih programa Praznika mimoze koji se tokom februara već 43 godine proslavlja na hercegnovskoj rivijeri.