Printer Friendly Version Поздравни говор амбасадора, Дан државности 2020. године @ 18 February 2020 07:02 AM

Даме и господо,браћо и сестре, драги и поштовани гости и пријатељи,

Република Србија слави Дан државности, али и велики хришћански и црквени празник Сретење господње.
На тај дан је 1804. године на Сабору у Орашцу почео велики устанак за ослобођење српског народа предвођеног бесмртним вождом Kарађорђем. Три деценије касније, већ у  Милошевој слободној Србији баш на овај дан, Европи и свету је показан у Kнежевини Србији објављени, најслободнији и најнапреднији, најмодернији Устав тог времена. Све то на вечни понос српског рода и верног потомства нашег Оца Утемељивача српске државе и његова два сина, првовенчана краљевском круном и архиепископском митром, пре осамсто година..
Празник Сретење симболише сусрет Човека и Господа, заветни сусрет Богочовека Христа и вернога народа.
Тачно 40 дана после рођења Богородица је свог маленог дечака унела под сводове јерусалимског храма и тиме означила Христов улазак у свет одраслих -као видљиви знак ⚪чуда чеканог вековима. Свети Симеон Богопримац је тада изрекао оне чувене, пророчанске речи да ће тај Младенац „Да обара и диже многе" по њиховим заслугама. Да ће вера у Господа и однос према Божијим заповестима и законима бити врховни критеријум онога што ће га кроз Сретење сусрести у животу и бити узрок његових успона и падова.
Kао прилику да нас духовна димензија уздигне и ојача, поправи и усправи, упркос свакој лажи, неправди и безакоњу али и нашим унутрашњим слабостима, често опаснијим од сваког спољашњег искушења и непријатеља.
Тај наш индивидуални, баш као и онај општенародни СУСРЕТ -СЕЋАЊЕМ НА ХРАБРОСТ И МУДРОСТ СРПСKОГ НАРОДА, на празник устанка и Устава , данас се свечано прославља.
То је наша нова прилика за сусрет и са истином о нама и могућношћу да постанемо још бољи, јачи и смелији,европскији и српскији, слободнији од страха и греха.
Та сретењска порука вечно печатана је неизбрисива и поучна: то да се кроз сусрет са  својом савешћу и Божијим ликом у себи срећемо и са Сунцем Слободе у лику Бога Дечака.. Зато је овај дан идеалан спој прошлости и будућности кроз садашњост, збир памети и  јунаштва, српског племенитог пркоса и поноса исвеукупног националног и државног становишта.
У то име честитам Вам овај, не тако давно поново враћени Празник Српске државности. Kарађорђево и Милошево али и наше непролазно и
инспиративно Сретење.
Дан Слободе који блиста у календару свега оног најважнијег ко смо, што смо, непокорени успели да преживимо, упркос свему.   

Имам посебну част да своју државну дипломатску службу као амбасадор Србије у Црној Гори, са којом нас веже вечно братство и пријатељство, које смо дужни чувати и унапређивати, ставим у функцију најбољих могућих односа наших држава.                

Били смо најближи, живели смо и у заједничкој држави, иако се понекада разликујемо или у нечему и не сложимо, морамо и требамо поново бити једни другима најбижи. Једни друге поново и изнова морамо срести,
разумети и подржати.                

Уз овај леп програм за децу и младе, а овде сте сви вечерас такви, то је знак пун охрабрења и дубоке логике, у духу нашег поноса због свега великог и врлинског што смо као народ, Држава и Црква показали и доказали.
Уживајте у програму
и срећно вам било.
                  

Амбасадор Републике Србије у Црној Гори
др Владимир Божовић
у беседи о Сретењу Господњем 2020, у Никшићу.