Printer Friendly Version Поводом Дана државности Републике Србије помен и венци на споменик вожда Карађорђа у Подгорици @ 18 February 2020 07:50 AM

Његово високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије, са подгоричким свештенством служио је помен вожду Карађорђу и његовим бесмртним саборцима и  устаницима, у Карађорђевом парку у центру Подгорице, поред споменика оснивачу модерне српске државе.

У свом обраћању митрополит Амфилохије је рекао да се "на Сретење посебно сећамо вожда Карађорђа, пред чијим спомеником стојимо, онога, коме је највећи мудрац нашега рода, Ловћенски Тајновидац посветио свој „Горски вијенац“. „Није му, међутим, посветио само `Горски вијенац`, него му је посветио и читаву Црну Гору и сав српски род. Пут вожда Карађорђа једини је пут којим је ходао овај народ, и до цара Лазара, и послије цара Лазара, до Светога Петра Цетињскога и Светога Василија Острошкога“, поручио је митрополит црногорско-приморски". 

Након тога, Њ.Е. изанредни и опуномоћени амбасадор Републике Србије у Црној Гори др Владимир Божовић је положио венац у име Републике Србије и Амбасаде Србије у Подгорици  и рекао да је ово дан сретања са прецима, и са Петром Првим Петровићем Његошем – Светим Петром Цетињским, који је на Крусима и Мартинићима правио претходницу вождовим устаницима, и дан сећања на све оне који су живот положили за крст часни и слободу златну: „Данашњи дан је и дан поновног сретања Србије и Црне Горе, које су вечно живеле у братству. Живели смо у једној држави, а сада смо у две државе која једна другу треба да поштује, воли, разуме, подржи... Нема разлога да не будемо најближи једни другима. Можда се са братом некад не разумемо, можда имамо различите погледе, али то не умањује чињеницу да нам је то брат“. 

Након говора амбасадора који је поздрављен аплаузом венце су положили представници Српског националног Савјета и других српских културних инстистуција у Црној Гори.


Амбасадоров говор, 15.02.2020. године
https://www.youtube.com/watch?v=bXd-5dhZViU&feature=youtu.be