Printer Friendly Version Pozdravni govor ambasadora, Dan državnosti 2020. godine @ 18 February 2020 08:08 AM

Dame i gospodo,braćo i sestre, dragi i poštovani gosti i prijatelji,
Republika Srbija slavi Dan državnosti, ali i veliki hrišćanski i crkveni praznik
Sretenje gospodnje.
Na taj dan je 1804. godine na Saboru u Orašcu počeo veliki ustanak za oslobođenje srpskog naroda predvođenog besmrtnim voždom Karađorđem. Tri decenije kasnije, već u  Miloševoj slobodnoj Srbiji baš na ovaj dan, Evropi i svetu je pokazan u Kneževini Srbiji objavljeni, najslobodniji i najnapredniji, najmoderniji Ustav tog vremena. Sve to na večni ponos srpskog roda i vernog potomstva našeg Oca Utemeljivača srpske države i njegova dva sina, prvovenčana kraljevskom krunom i arhiepiskopskom mitrom, pre osamsto godina..
Praznik Sretenje simboliše susret Čoveka i Gospoda, zavetni susret Bogočoveka Hrista i vernoga naroda.
Tačno 40 dana posle rođenja Bogorodica je svog malenog dečaka unela pod svodove jerusalimskog hrama i time označila Hristov ulazak u svet odraslih -kao vidljivi znak ⚪čuda čekanog vekovima. Sveti Simeon Bogoprimac je tada izrekao one čuvene, proročanske reči da će taj Mladenac „Da obara i diže mnoge" po njihovim zaslugama. Da će vera u Gospoda i odnos prema Božijim zapovestima i zakonima biti vrhovni kriterijum onoga što će ga kroz Sretenje susresti u životu i biti uzrok njegovih uspona i padova.
Kao priliku da nas duhovna dimenzija uzdigne i ojača, popravi i uspravi, uprkos svakoj laži, nepravdi i bezakonju ali i našim unutrašnjim slabostima, često opasnijim od svakog spoljašnjeg iskušenja i neprijatelja.
Taj naš individualni, baš kao i onaj opštenarodni SUSRET -SEĆANjEM NA HRABROST I MUDROST SRPSKOG NARODA, na praznik ustanka i Ustava , danas se svečano proslavlja.
To je naša nova prilika za susret i sa istinom o nama i mogućnošću da postanemo još bolji, jači i smeliji,evropskiji i srpskiji, slobodniji od straha i greha.
Ta sretenjska poruka večno pečatana je neizbrisiva i poučna: to da se kroz susret sa  svojom savešću i Božijim likom u sebi srećemo i sa Suncem Slobode u liku Boga Dečaka.. Zato je ovaj dan idealan spoj prošlosti i budućnosti kroz sadašnjost, zbir pameti i  junaštva, srpskog plemenitog prkosa i ponosa isveukupnog nacionalnog i državnog stanovišta.
U to ime čestitam Vam ovaj, ne tako davno ponovo vraćeni Praznik Srpske državnosti. Karađorđevo i Miloševo ali i naše neprolazno i
inspirativno Sretenje.
Dan Slobode koji blista u kalendaru svega onog najvažnijeg ko smo, što smo, nepokoreni uspeli da preživimo, uprkos svemu..
              
Imam posebnu čast da svoju državnu diplomatsku službu kao ambasador Srbije u Crnoj Gori, sa kojom nas veže večno bratstvo i prijateljstvo, koje smo dužni čuvati i unapređivati, stavim u funkciju najboljih mogućih odnosa naših država.
               
Bili smo najbliži, živeli smo i u zajedničkoj državi, iako se ponekada razlikujemo ili u nečemu i ne složimo, moramo i trebamo ponovo biti jedni drugima najbiži. Jedni druge ponovo i iznova moramo sresti,
razumeti i podržati.
               
Uz ovaj lep program za decu i mlade, a ovde ste svi večeras takvi, to je znak pun ohrabrenja i duboke logike, u duhu našeg ponosa zbog svega velikog i vrlinskog što smo kao narod, Država i Crkva pokazali i dokazali.
Uživajte u programu
i srećno vam bilo.
                 
Ambasador Republike Srbije u Crnoj Gori
dr Vladimir Božović
u besedi o Sretenju Gospodnjem 2020, u Nikšiću.