Printer Friendly Version КОРОНА ВИРУС - ОБАВЕШТЕЊА @ 9 April 2020 02:03 PM

САОПШТЕЊЕ

Aмбaсaдa Рeпубликe Србиje у Црнoj Гoри и Генерални конзулат Републике Србије у Херцег Новом у сaрaдњи сa надлежним институциjaмa у Црнoj Гoри и Србији, дaнaс, 08.04.2020. године, су oргaнизoвaли oдлaзaк 150 држaвљaнa Србиje кojи су имaли пoтрeбу приoритeтнoг пoврaткa у мaтичну држaву, a кojи су свojим aутoмoбилимa уз пoлициjску прaтњу нaпустили ЦГ.

Aмбaсaдoр Србиje у Црној Гори  др Влaдимир Бoжoвић сe зaхвaлиo МВП-у, MУП-у, oпeрaтивнoм штaбу Влaдe ЦГ и Упрaви пoлициje ЦГ, кojи су пoмoгли дa оваква у суштини хуманитарна акција, рeaлизуje по трећи пут, нагласивши да је ово прекопотребна сарадња Србије и Црне Горе и да је солидарност и узајамна подршка у овом тешком тренутку потребнија него икада.

Испраћају и евакуацији држављана Србије, осим амбасадора др Владимира Божовића, присуствовали су и конзул жеран Републике Србије у Црној Гори Зоран Дојчиновић и конзул  Весна Радојевић.

       

      

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ НАКОН ОБРАЋАЊА ПРЕДСЕДНИКА РС

Његова екселенција изванредни и опуномоћени амбасадор Републике Србије у Црној Гори др Владимир Божовић са великим задовољством и чашћу обавештава јавност, државу Црну Гору, српски народ у Црној Гори, као и све њене грађане да је на предлог и одлуком председника Републике Србије господина Александра Вучића Република  Србија поклонила Црној Гори пет респиратора .
Ова и оваква одлука Републике Србије и њеног председника је дошла, након изречене и јавно објављене и преношене велике неистине да је Република Србија конфисковала три респиратора Црне Горе.
Овим  Србија , српски народ и сви њени грађани сведоче ону стару народну изреку ,,на муци се познају јунаци“ и потврђују сопствену моралну снагу и величину. Србија коју клевећу, вређају и нападају као небројено пута кроз њену славну историју отвара своје срце и братски шири руке.
Надам се да ће овај дар од срца са љубављу бити прихваћен и симболично представљати прекретницу ка новим и бољим односима Србије и Црне Горе, две братске и пријатељске земље.
Ништа што је на штету Црне Горе не може бити на корист Србије и обрнуто. Изражавамо наду да ће овај  и овакав државнички чин председника Србије, а поготово у оваквом тренутку, бити подстрек вечног братства и пријатељства наше две државе.


Подгорица, 27.03.2020 године

 

ПРИСТУП КУЛТУРНИМ САДРЖАЈИМА ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

У намери да становништву у Републици Србији, али и иностранству, олакша приступ садржајима из културе, с циљем превазилажења ситуације настале због епидемије корона вируса, Министарство културе и информисања је на на сајту Дигитална солидарност омогућило приступ дигиталним садржајима које су припремиле установе културе у Републици Србији.

https//www.digitalnasolidarnost.gov.rs

 

САОПШТЕЊЕ АМБАСАДЕ СРБИЈЕ

НА ПРЕДЛОГ СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ БУДВА ГРАДОНАЧЕЛНИКА МАРКА ЦАРЕВИЋА КОЈИ ЈЕ ПОДРЖАЛА АМБАСАДА СРБИЈЕ У ЦРНОЈ ГОРИ И АМБАСАДОР ВЛАДИМИР БОЖОВИЋ ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ ЈЕ ДОНЕО ОДЛУКУ ДА СЕ ХОТЕЛ МИНИСТАРСТВА УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ БЕОГРАД У БЕЧИЋИМА УСТУПИ И СТАВИ НА РАСПОЛАГАЊЕ ОПШТИНИ БУДВА ЗА ПРИВРЕМЕНИ КАРАНТИН ЗА ОПШТИНУ БУДВА.
ТАКОЂЕ ЈЕ НА МОЛБУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ УЗ ПОСРЕДОВАЊЕ АМБАСАДЕ И НА ПРЕДЛОГ ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА РЕПУБЛИКА СРБИЈА ОДЛУЧИЛА ДА СВОЈИМ АВИОНОМ ПРЕВЕЗЕ И ХУМАНИТАРНУ ПОМОЋ КИНЕ ЦРНОЈ ГОРИ.
,,ОВО ЈЕ ПРИМЕР ИСТИНСКОГ БРАТСКОГ И ПРИЈАТЕЉСКОГ ОДНОСА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ПРЕМА ЦРНОЈ ГОРИ. ТАКОЂЕ ЈЕ И МИНИСТАРСТВО ВАЊСКИХ ПОСЛОВА ЦРНЕ ГОРЕ ИЗРАЗИЛО СПРЕМНОСТ ДА СЕ АВИОНИМА МОНТЕНЕГРОЕРЛАНСА ПРЕВЕЗУ И ДРЖАВЉАНИ СРБИЈЕ ИЗ ГРАДОВА И ДЕСТИНАЦИЈА ЕВРОПЕ ГДЕ ОНИ ПРЕУЗИМАЈУ СВОЈЕ ДРЖАВЉАНЕ .ВРЕМЕ ЈЕ ДА СВЕ НАШЕ РАЗЛИКЕ СТАВИМО ПО СТРАНИ И ДА СЕ ЗАЈЕДНИЧКИ И ЈОШ СНАЖНИЈЕ БОРИМО ПРОТИВ ЗАЈЕДНИЧКОГ ОПАСНОГ НЕПРИЈАТЕЉА НАГЛАСИО ЈЕ АМБАСАДОР БОЖОВИЋ.“

Други пишу ...

https://www.novosti.rs/vesti/planeta.300.html:854012-Srbija-pomaze-Crnoj-Gori-u-borbi-protiv-korone-MUP-ustupa-Budvi-hotel-za-karantin-Vucic-naredio-da-im-se-nasim-avionom-dopremi-pomoc-iz-Kine

http://www.rtcg.me/koronavirus/mjere/272995/mup-srbije-ustupa-hotel-u-becicima-za-karantin.html

https://www.vijesti.me/vijesti/drustvo/crnoj-gori-pomoc-iz-kine-stize-avionomom-srbije

http://www.rtcg.me/koronavirus/mjere/272995/mup-srbije-ustupa-hotel-u-becicima-za-karantin.html

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

На захтев  више привредника из Републике Србије и Црне Горе да су суочени  са  проблемима возача  који су у обавези стављања у самоизолацију, након  преласка  из и у  Републику Србију и Црну Гору, промптно указали на проблем надлежнима у Републици Србији и Црној Гори. Проактивно поступајући, на предлог  Привредне коморе  Републике Србије, Влада Републике Србије  је донела  Одлуку о измени одлуке о проглашењу болести COVID-19, којима се ове мере не примењују  на домаће и стране држављане који имају одобрен привремени боравак или стално настањење у РС, а који су чланови посада теретних моторних возила, теретних бродова, возопратно особље железничких возила, посада и кабинског особља ваздухоплова, којима се обавља међународни превоз у друмском, железничком, водном и ваздушном саобраћају.
Такође, доносиоци појединачних аката  који су изрекли мере заштите пре ступања на снагу ове  Одлуке, обуставиће све акте даљег извршења. У сталној смо комуникацији са Привредном комором Црне Горе, и надлежнима у Црној Гори, и током дана очекујемо овакву Одлуку у земљи пријема, Црној Гори.