Printer Friendly Version KORONA VIRUS - OBAVEŠTENJA @ 9 April 2020 02:10 PM

SAOPŠTENJE

Ambasada Republike Srbije u Crnoj Gori i Generalni konzulat Republike Srbije u Herceg Novom u saradnji sa nadležnim institucijama u Crnoj Gori i Srbiji, danas, 08.04.2020. godine, su organizovali odlazak 150 državljana Srbije koji su imali potrebu prioritetnog povratka u matičnu državu, a koji su svojim automobilima uz policijsku pratnju napustili CG.

Ambasador Srbije u Crnoj Gori  dr Vladimir Božović se zahvalio MVP-u, MUP-u, operativnom štabu Vlade CG i Upravi policije CG, koji su pomogli da ovakva u suštini humanitarna akcija, realizuje po treći put, naglasivši da je ovo prekopotrebna saradnja Srbije i Crne Gore i da je solidarnost i uzajamna podrška u ovom teškom trenutku potrebnija nego ikada.

Ispraćaju i evakuaciji državljana Srbije, osim ambasadora dr Vladimira Božovića, prisustvovali su i konzul žeran Republike Srbije u Crnoj Gori Zoran Dojčinović i konzul  Vesna Radojević.

              

 

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST NAKON OBRAĆANJE PREDSEDNIKA RS

Njegova ekselencija izvanredni i opunomoćeni ambasador Republike Srbije u Crnoj Gori dr Vladimir Božović sa velikim zadovoljstvom i čašću obaveštava javnost, državu Crnu Goru, srpski narod u Crnoj Gori, kao i sve njene građane da je na predlog i odlukom predsednika Republike Srbije gospodina Aleksandra Vučića Republika  Srbija poklonila Crnoj Gori pet respiratora .
Ova i ovakva odluka Republike Srbije i njenog predsednika je došla, nakon izrečene i javno objavljene i prenošene velike neistine da je Republika Srbija konfiskovala tri respiratora Crne Gore.
Ovim  Srbija , srpski narod i svi njeni građani svedoče onu staru narodnu izreku ,,na muci se poznaju junaci“ i potvrđuju sopstvenu moralnu snagu i veličinu. Srbija koju kleveću, vređaju i napadaju kao nebrojeno puta kroz njenu slavnu istoriju otvara svoje srce i bratski širi ruke.
Nadam se da će ovaj dar od srca sa ljubavlju biti prihvaćen i simbolično predstavljati prekretnicu ka novim i boljim odnosima Srbije i Crne Gore, dve bratske i prijateljske zemlje.
Ništa što je na štetu Crne Gore ne može biti na korist Srbije i obrnuto. Izražavamo nadu da će ovaj  i ovakav državnički čin predsednika Srbije, a pogotovo u ovakvom trenutku, biti podstrek večnog bratstva i prijateljstva naše dve države.


Podgorica, 27.03.2020 godine

 

PRISTUP KULTURNIM SADRŽAJIMA IZ REPUBLIKE SRBIJE

U nameri da stanovništvu u Republici Srbiji, ali i inostranstvu, olakša pristup sadržajima iz kulture, s ciljem prevazilaženja situacije nastale zbog epidemije korona virusa, Ministarstvo kulture i informisanja je na na sajtu Digitalna solidarnost omogućilo pristup digitalnim sadržajima koje su pripremile ustanove kulture u Republici Srbiji.

https//www.digitalnasolidarnost.gov.rs  
 

SAOPŠTENЈE AMBASADE SRBIJE

NA PREDLOG SKUPŠTINE OPŠTINE BUDVA GRADONAČELNIKA MARKA CAREVIĆA KOJI JE PODRŽALA AMBASADA SRBIJE U CRNOJ GORI I AMBASADOR VLADIMIR BOŽOVIĆ PREDSEDNIK VUČIĆ JE DONEO ODLUKU DA SE HOTEL MINISTARSTVA UNUTRAŠNЈIH POSLOVA REPUBLIKE SRBIJE BEOGRAD U BEČIĆIMA USTUPI I STAVI NA RASPOLAGANЈE OPŠTINI BUDVA ZA PRIVREMENI KARANTIN ZA OPŠTINU BUDVA.
TAKOĐE JE NA MOLBU VLADE CRNE GORE UZ POSREDOVANЈE AMBASADE I NA PREDLOG PREDSEDNIKA VUČIĆA REPUBLIKA SRBIJA ODLUČILA DA SVOJIM AVIONOM PREVEZE I HUMANITARNU POMOĆ KINE CRNOJ GORI.
,,OVO JE PRIMER ISTINSKOG BRATSKOG I PRIJATELЈSKOG ODNOSA REPUBLIKE SRBIJE PREMA CRNOJ GORI. TAKOĐE JE I MINISTARSTVO VANЈSKIH POSLOVA CRNE GORE IZRAZILO SPREMNOST DA SE AVIONIMA MONTENEGROERLANSA PREVEZU I DRŽAVLЈANI SRBIJE IZ GRADOVA I DESTINACIJA EVROPE GDE ONI PREUZIMAJU SVOJE DRŽAVLЈANE .VREME JE DA SVE NAŠE RAZLIKE STAVIMO PO STRANI I DA SE ZAJEDNIČKI I JOŠ SNAŽNIJE BORIMO PROTIV ZAJEDNIČKOG OPASNOG NEPRIJATELЈA NAGLASIO JE AMBASADOR BOŽOVIĆ.”

 

Drugi pišu ...

https://www.novosti.rs/vesti/planeta.300.html:854012-Srbija-pomaze-Crnoj-Gori-u-borbi-protiv-korone-MUP-ustupa-Budvi-hotel-za-karantin-Vucic-naredio-da-im-se-nasim-avionom-dopremi-pomoc-iz-Kine

http://www.rtcg.me/koronavirus/mjere/272995/mup-srbije-ustupa-hotel-u-becicima-za-karantin.html

https://www.vijesti.me/vijesti/drustvo/crnoj-gori-pomoc-iz-kine-stize-avionomom-srbije

http://www.rtcg.me/koronavirus/mjere/272995/mup-srbije-ustupa-hotel-u-becicima-za-karantin.html

 

VAŽNO OBAVEŠTENJE

Na zahtev  više privrednika iz Republike Srbije i Crne Gore da su suočeni  sa  problemima vozača  koji su u obavezi stavljanja u samoizolaciju, nakon  prelaska  iz i u  Republiku Srbiju i Crnu Goru, promptno ukazali na problem nadležnima u Republici Srbiji i Crnoj Gori. Proaktivno postupajući, na predlog  Privredne komore  Republike Srbije, Vlada Republike Srbije  je donela  Odluku o izmeni odluke o proglašenju bolesti COVID-19, kojima se ove mere ne primenjuju  na domaće i strane državljane koji imaju odobren privremeni boravak ili stalno nastanjenje u RS, a koji su članovi posada teretnih motornih vozila, teretnih brodova, vozopratno osoblje železničkih vozila, posada i kabinskog osoblja vazduhoplova, kojima se obavlja međunarodni prevoz u drumskom, železničkom, vodnom i vazdušnom saobraćaju.
Takođe, donosioci pojedinačnih akata  koji su izrekli mere zaštite pre stupanja na snagu ove  Odluke, obustaviće sve akte daljeg izvršenja. U stalnoj smo komunikaciji sa Privrednom komorom Crne Gore, i nadležnima u Crnoj Gori, i tokom dana očekujemo ovakvu Odluku u zemlji prijema, Crnoj Gori.