Printer Friendly Version ВАЖНА ОБАВЕШТЕЊА @ 17 July 2020 01:42 PM

Препоруке за путовање у иностранство држављанима Републике Србије, као и ажуриране информације о режиму уласка наших држављана у стране земље у условима пандемије COVID-19  изазване вирусом SARS-CoV-2, можете пронаћи овде
 

РЕЖИМ УЛАСКА/ИЗЛАСКА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У ЦРНУ ГОРУ

  1. Држављанима Републике Србије је забрањен улазак у Црну Гору, осим држављанима који поседују  регулисан стални или привремени боравак у Црној Гори.
     
  2. Држављани Р. Србије који имају стални или привремени боравак у Црној Гори и црногорски држављани, који долазе из Републике Србије, упућују се у институционалну изолацију - карантин (14 дана) на основу решења здравствено санитарне инспекције.
     
  3. Држављани Републике Србије који имају доказ (печат у пасошу) да су провели протеклих најмање 15 дана до дана уласка у Црну Гору у некој од држава са „зелене листе“  и да у том периоду нису посећивали државе изван ове листе, могу ући у Црну Гору.
     
  4. Држављани Републике Србије који имају доказ (печат у пасошу) да су провели протеклих најмање 15 дана до дана уласка у Црну Гору у некој од држава са „жуте листе“ (БиХ, Албанија, ...) и да у том периоду нису путовали кроз неку од држава изван „зелене листе“ и „жуте листе“, осим у транзиту, уколико поседују негативан PCR, ELISA или ECLIA тест на COVID-19  не старији од 72 сата, могу ући у Црну Гору.
     
  5. Држављанин Републике Србије који је резидент неке од држава са „зелене листе“ држава Црне Горе и долази у Ц. Гору из државе која се налази на „зеленој листи“, третираће се као држављанин државе са „зелене листе“ јер је резидент државе са листе.
     
  6. Држављани Р. Србије који управљају моторним возилима којима се обавља промет робе, дозвољен је улазак по посебној процедури и уз посебне мере здравствено санитарног надзора.
     
  7. Држављани Републике Србије могу без ограничења напустити Црну Гору.
     
  8. Дозвољен је транзит држављана Републике Србије кроз Црну Гору.

МЕЂУНАРОДНИ САОБРАЋАЈ ИЗМЕЂУ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ И ЦРНЕ ГОРЕ

Обустављен је јавни превоз путника у међународном друмском, железничком и ваздушном саобраћају.

ГРАНИЧНИ ПРЕЛАЗИ ИЗМЕЂУ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ И ЦРНЕ ГОРЕ:

Отворени друмски гранични прелази:

  1. Ранче –Јабука, на путном правцу Пљевља – Пријепоље,
  2. Добраково – Гостун, путни правац Бијело Поље – Пријепоље,
  3. Драченовац – Шпиљани, путни правац Рожаје - Нови Пазар.

На овим прелазима омогућен је улазак и излазак путника и промет робе у оба смера.

Затворени друмски гранични прелази:

  1. Вуче – Годова, на путном правцу Рожаје – Тутин.

УЛАЗАК ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У ЦРНУ ГОРУ - ИЗУЗЕТАК

Држављанима Републике Србије омогућен је улазак у Црну Гору ако долазе некомерцијалним авио саобраћајем, уз поштовање привремених мера:

Путници и посада морају приликом уласка у Црну Гору посједовати негативан ПЦР тест на SARS-CoV-2 не старији од 72 сата, издат од регистроване лабораторије, у складу са препорукама Института за јавно здравље Црне Горе и поседовати резервацију у хотелском смештају ако бораве у Црној Гори. Оператор ваздухоплова мора да поднесе захтев за одобрење лета, 48 сати пре планираног лета, оператору аеродрома који, поред редовних информација, мора садржати и име и презиме путникâ и посаде, ако борави у Црној Гори при чему оператор аеродрома задржава право да одобри или не одобри лет.

Према овим путницима се након уласка у Црну Гору предузимају мере здравственог надзора, у складу са препорукама Института јавно здравље Црне Горе. За долазак/одлазак путника од путничког терминала до смештаја потребно је организовати посебан транспорт, у складу са препорукама Института за јавно здравље Црне Горе.

ПРОМЕТ И ТРАНЗИТ РОБЕ

Промет робе између Р. Србије и Црне Горе као и транзит робе остаје несметан, уз посебне мере здравственог надзора, у складу са препорукама Института за јавно здравље Црне Горе.