Printer Friendly Version SAOPŠTENJE AMBASADE REPUBLIKE SRBIJE U PODGORICI @ 11 November 2020 01:02 PM

 

Ambasada Republike Srbije u Crnoj Gori je shodno dosadašnjoj praksi i ustaljenoj tradiciji planirala da obeleži 11. novembar, Dan primirja u Velikom ratu, na način kako je to i do sada činila - polaganjem venca na Spomen ploču na ulazu u Stari grad Budvu. Na njoj piše: „pokoljenja djela sude P.P. Njegoš, na uspomenu dolaska hrabre i pobjedonosne Srpske vojske koja poslije junačkih pobjeda oslobodi Budvu na Mitrovdan 8.novembra 1918, postavlja Opština Budvanska“.

Dakle, na ploči koja simbolizuje pobedu, oslobođenje kao univerzalnu vrednost, sve bitke i veliko stradanje za slobodu.

Ambasada je o planiranim aktivnostima shodno diplomatskoj praksi, uredno obavestila Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore.Ministarstvo je tim povodom sinoć pozvalo ambasadora na razgovor i saopštilo stav da tu aktivnost smatraju kao grubo mešanje u unutrašnje stvari suverene države, istorijski falsifikat, i da shodno tome, tu aktivnost kao zemlja domaćin ne odobravaju i ocenjuju je neprihvatljivom.

Republika Srbija i njena Ambasada u Crnoj Gori, takve tvrdnje i navode odbacuju kao zlonamerne i netačne ,a naročito neutemeljene tvrdnje da je reč o istorijskom falsifikatu. Pošto je danas Dan primirja i Pobede u Velikom ratu, smatramo da to treba da bude i dan mira i pomirenja i među braćom i među narodima i zato ostajući čvrsto privržene građenju najboljih bratskih i prijateljskih odnosa Srbije i Crne Gore, ne želeći ničim da to dovodimo u pitanje odlažemo planiranu aktivnost polaganja venca. Istovremeno izražavamo nadu i želju da će se u skoroj budućnosti steći uslovi da se to obavi na adekvatan i prihvatljiv način, kao što se to inače obeležava u celom slobodarskom i civilizovanom svetu.

Podgorica. 11.11.2020.godine