Printer Friendly Version ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ДАНА ПРИМИРЈА У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ 11.11.2020. ГОДИНЕ @ 13 November 2020 12:01 PM

Полагањем венаца на споменик стрељаним родољубима у Првом светском рату, 11. новембра 2020. године у Херцег Новом, конзул жеран Зоран Дојчиновић, представници Општине и Скупштине општине Херцег Нови, невладиних удружења „Матица Боке“, „Карађорђе“, „Српски Соко“, Српског просветног и културног друштва “Просвјета“, Витешког друштва „Свети Стефан“ и Кола српских сестара из Херцег Новог, обележили су Дана примирја у Првом светском рату и 102 године од ослобођења Херцег Новог од аустроугарске окупације.

У склопу планираног програма обележавања празника у манастиру Савина у Херцег Новом одржана је литургија коју су служили игуман манастира Савина отац Макарије са више свештеника. Након литургије испред споменика стрељаним бокељским родољубима и палим борцима у Првом светском рату, који се налази у комплексу манастира Савина, служен је парастос невиним жртвама и погинулим родољубима у Великом рату.

Венце на споменик стрељаним бокељским родољубима у Првом светском рату положила је делегација Општине Херцег Нови коју су чинили председник Скупштине Никола Самарџић и потпредседници Милош Коњевић и Весна Самарџић. Такође венце су положили председник Управног одбора „Матице Боке“ Мирко Мустур са делегацијом, председник „Српског Сокола“ Небојша Рашо, председница „Кола српских сестара“ из Херцег Новог Драгица Спајић, председница Српског просветног и културног друштва „Просвјета“ Оливера Доклестић, потпредседник удружења „Карађорђе“ Зоран Бијелић и делегација фудбалског клуба „Обилић“ из Херцег Новог. Обележавању Дана примирја присуствовала је и посланица у Скупштини Црне Горе Данијела Ђуровић. Испред Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом у знак пијетета према страдалимa у Великом рату венац је положио конзул жеран Зоран Дојчиновић.

Херцег Нови, 12.11.2020. године

Више фотографија са овог догађаја можете погледати у Фото галерији.