Printer Friendly Version ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ У ПОСЕТИ РЕПУБЛИЦИ СЛОВЕНИЈИ @ 7 October 2021 11:35 AM

Председник Републике Србије Александар Вучић учествовао је на Самиту лидера Европске Уније и Западног Балкана, на ком је усвојена Декларација у којој лидери ЕУ дају недвосмислену подршку европској перспективи Западног Балкана и потврђују посвећеност процесу проширења заснованог на „кредибилним реформама партнера“, уз нагласак на важности „јачања интеграција и капацитета апсорбције нових чланица“ од стране саме ЕУ.

Председник Вучић је након Самита ЕУ-Западни Балкан изјавио да постоји перспектива проширења ЕУ, али да немају све земље чланице „исти апетит“ за проширење.

„У име Републике Србије, задовољан сам чињеницом да су председници и премијери земаља ЕУ, четири сата са нама разговарали о будућности Западног Балкана. У име Србије захвалио сам на помоћи и подршци, инвестицијама и новцу који порески обвезници ЕУ улажу у нашу земљу. Говорили смо о томе да постоји перспектива проширења и јасно је да постоје стратешки интереси ЕУ на том европском простору“, истакао је председник Вучић и додао да је на Самиту владала позитивна атмосфера и да се домаћин, председник Владе Републике Словеније Јанез Јанша, све време борио за јаснију европску перспективу земаља Западног Балкана.

„Чини ми се да смо одговорном и озбиљном политиком себе представили на добар начин и верујем да у наредном периоду позицију у ЕУ можемо да поправимо“, рекао је председник Вучић и пренео да је имао много билатералних разговора: са грчким премијером Кирјакосом Мицотакисом, који је рекао да ће Атина наставити да подржава територијални интегритет Србије, са председником Републике Француске, мађарским премијером, шпанским премијером, премијером Републике Словачке, председником Румуније, председником Европског савета Шарлом Мишелом и многим другим европским лидерима.

Председник Вучић је навео да је и са председником Владе Републике Хрватске разговарао о односима наше две земље, као са премијерима Републике Албаније и Републике Северне Македоније, Едијем Рамом и Зораном Заевим.

Председник Вучић боравио је у дводневној посети Републици Словенији, где је првог дана присуствовао Самиту шефова држава и влада из редова Европске народне партије и оценио да је, после губитка немачке Демохришћанске уније на изборима, снага Европске народне партије концентрисана у централној и источној Европи.

6. октобар 2021. године

Извор: www.predsednik.rs
Фото: Димитрије Голл