Printer Friendly Version СРБИЈА ЖЕЛИ НАЈБЛИЖЕ ОДНОСЕ СА ЦРНОМ ГОРОМ @ 4 November 2021 07:48 AM

Председник Владе Црне Горе Здравко Кривокапић борави у дводневној посети Србији током које се састао са председником Републике Србије Александром Вучићем, председницом Владе Србије Аном Брнабић и председником Народне скупштине Ивицом Дачићем.

Председник Србије Александар Вучић је са црногорским премијером Кривокапићем разменио мишљења о могућностима за унапређење билатералне и регионалне сарадње, као и додатно продубљивање економских односа.

Председник Вучић је истакао да интензиван и континуиран дијалог на високом нивоу представља главни предуслов за стварање климе бољег разумевања и лакшег превазилажења евентуалних разлика између две земље и додао да Србија придаје посебан значај даљем развоју свеукупних билатералних односа са Црном Гором, у духу пријатељства и међусобног уважавања.

Председник је посебно нагласио да су добри односи између Србије и Црне Горе од изузетног значаја за стабилност читавог региона.

„Верујем да делимо мишљење да до стабилизације односа и њиховог свеукупног унапређења може доћи уколико постоји воља и спремност за то са обе стране, уз узајамно уважавање и сагледавање заједничких потреба и интереса“, рекао је председник Вучић.

Премијер Црне Горе је изразио спремност да се односи између две државе унапреде у свим аспектима од обостраног интереса и додао да „Црна Гора поздравља стратегију одмерених корака за обострано корисне односе две земље“.

Говорећи о евроинтеграцијама, председник Вучић је истакао да Србија снажно подржава све земље региона на путу ка чланству у Европској унији, те да је у том смислу узајамна подршка од изузетног значаја.

Саговорници су се, такође, сагласили да постоји обострани интерес за ревитализацију инфраструктуре која повезује две земље, при чему су истакли да је од великог значаја изградња путне и железничке инфраструктуре, као и даљи рад на енергетским пројектима, те заједнички наступ на трећим тржиштима. Председник Вучић и премијер Кривокапић су у том смислу посебно истакли стратешки значај изградње ауто-пута Београд-Јужни Јадран и модернизацију пруге Београд-Бар.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић је уприличила свечани дочек за премијера Црне Горе Здравка Кривокапића.

На заједничкој конференцији за новинаре премијерка Брнабић је оценила да Србију и Црну Гору везују многе ствари и да би две земље, по природи ствари, требало да имају најближе односе.

Брнабић је изразила наду да је ова, прва посета црногорског премијера, само почетак нове фазе односа са Владом Црне Горе и да ће, осим обнове политичког дијалога, њен резултат бити стабилни и још садржајнији билатерални односи.

Председница Владе је указала на то да је економија, због животног стандарда грађана Србије и Црне Горе, једна од најважнијих тема, тим пре што је Србији Црна Гора један од најважнијих економских партнера по висини размене, инвестиција и туризма.

Премијерка је навела податак да су српске инвестиције у Црну Гору износиле приближно 400 милиона евра, истакавши да би са све бољим политичким односима могле и да се увећају.

Према њеним речима, две стране су постигле договор о томе да теже циљу да се робна размена увећа на милијарду евра.

Пренела сам премијеру Кривокапићу да Србија снажно подржава европске интеграције Црне Горе јер је позитиван сигнал Европске уније било коме на Западном Балкану позитиван сигнал за читав Балкан, нагласила је она.

Брнабић је истакла да је са колегом из Црне Горе разговарала и о Берлинском процесу, који подразумева боље економско и инфраструктурно повезивање.

Према њеним речима, на састанку је разговарано и о наставку изградње ауто-пута од Пожеге до Бољара, на граници са Црном Гором, о модернизацији пруге између Београда и Бара, као и о проширењу и формирању заједничких граничних прелаза, како би се смањиле гужве, нарочито у туристичкој сезони.

Премијерка је указала на то да је разматрана и могућност да се одржи прва заједничка седница влада Србије и Црне Горе, при чему је изразила наду да ће ускоро бити утврђен термин за такву седницу.

Она је истакла да је Црна Гора позвана да се прикључи иницијативи „Отворени Балкан“ у којој су Србија, Албанија и Северна Македонија, а која би требало да води заједничком тржишту и укидању граничних контрола.

Председник Народне скупштине Ивица Дачић је истакао важност посете председника Владе Црне Горе за јачање билатералних односа и сарадње две земље на свим пољима.

„Србија и Црна Гора кроз историју никада нису биле једна другој непријатељи и увек су биле у братским и пријатељским односима“, рекао је Ивица Дачић, указујући да треба уложити све напоре како би се односи у будућности поново довели на тај ниво. Подвукао је Србија не жели да се меша у унутрашње ствари Црне Горе и да једино што је занима су добри односи и заштита права Срба у Црној Гори. Изразио је спремност да са своје стране ради на јачању сарадње два парламента, како кроз реализацију посета председника парламената, тако и кроз ближе контакте парламентарних група пријатељстава.

Премијер Кривокапић је изразио задовољство због реализације посете Србији, истичући да је код свих званичника у Србији наишао на срдачан пријем и спремност и отвореност за сарадњу.

3. новембар 2021. године