Printer Friendly Version SRBIJA ŽELI NAJBLIŽE ODNOSE SA CRNOM GOROM @ 4 November 2021 07:54 AM

Predsednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić boravi u dvodnevnoj poseti Srbiji tokom koje se sastao sa predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem, predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić i predsednikom Narodne skupštine Ivicom Dačićem.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je sa crnogorskim premijerom Krivokapićem razmenio mišljenja o mogućnostima za unapređenje bilateralne i regionalne saradnje, kao i dodatno produbljivanje ekonomskih odnosa.

Predsednik Vučić je istakao da intenzivan i kontinuiran dijalog na visokom nivou predstavlja glavni preduslov za stvaranje klime boljeg razumevanja i lakšeg prevazilaženja eventualnih razlika između dve zemlje i dodao da Srbija pridaje poseban značaj daljem razvoju sveukupnih bilateralnih odnosa sa Crnom Gorom, u duhu prijateljstva i međusobnog uvažavanja.

Predsednik je posebno naglasio da su dobri odnosi između Srbije i Crne Gore od izuzetnog značaja za stabilnost čitavog regiona.

„Verujem da delimo mišljenje da do stabilizacije odnosa i njihovog sveukupnog unapređenja može doći ukoliko postoji volja i spremnost za to sa obe strane, uz uzajamno uvažavanje i sagledavanje zajedničkih potreba i interesa“, rekao je predsednik Vučić.

Premijer Crne Gore je izrazio spremnost da se odnosi između dve države unaprede u svim aspektima od obostranog interesa i dodao da „Crna Gora pozdravlja strategiju odmerenih koraka za obostrano korisne odnose dve zemlje“.

Govoreći o evrointegracijama, predsednik Vučić je istakao da Srbija snažno podržava sve zemlje regiona na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, te da je u tom smislu uzajamna podrška od izuzetnog značaja.

Sagovornici su se, takođe, saglasili da postoji obostrani interes za revitalizaciju infrastrukture koja povezuje dve zemlje, pri čemu su istakli da je od velikog značaja izgradnja putne i železničke infrastrukture, kao i dalji rad na energetskim projektima, te zajednički nastup na trećim tržištima. Predsednik Vučić i premijer Krivokapić su u tom smislu posebno istakli strateški značaj izgradnje auto-puta Beograd-Južni Jadran i modernizaciju pruge Beograd-Bar.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić je upriličila svečani doček za premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare premijerka Brnabić je ocenila da Srbiju i Crnu Goru vezuju mnoge stvari i da bi dve zemlje, po prirodi stvari, trebalo da imaju najbliže odnose. Brnabić je izrazila nadu da je ova, prva poseta crnogorskog premijera, samo početak nove faze odnosa sa Vladom Crne Gore i da će, osim obnove političkog dijaloga, njen rezultat biti stabilni i još sadržajniji bilateralni odnosi.

Predsednica Vlade je ukazala na to da je ekonomija, zbog životnog standarda građana Srbije i Crne Gore, jedna od najvažnijih tema, tim pre što je Srbiji Crna Gora jedan od najvažnijih ekonomskih partnera po visini razmene, investicija i turizma.

Premijerka je navela podatak da su srpske investicije u Crnu Goru iznosile približno 400 miliona evra, istakavši da bi sa sve boljim političkim odnosima mogle i da se uvećaju.

Prema njenim rečima, dve strane su postigle dogovor o tome da teže cilju da se robna razmena uveća na milijardu evra.

Prenela sam premijeru Krivokapiću da Srbija snažno podržava evropske integracije Crne Gore jer je pozitivan signal Evropske unije bilo kome na Zapadnom Balkanu pozitivan signal za čitav Balkan, naglasila je ona.

Brnabić je istakla da je sa kolegom iz Crne Gore razgovarala i o Berlinskom procesu, koji podrazumeva bolje ekonomsko i infrastrukturno povezivanje.

Prema njenim rečima, na sastanku je razgovarano i o nastavku izgradnje auto-puta od Požege do Boljara, na granici sa Crnom Gorom, o modernizaciji pruge između Beograda i Bara, kao i o proširenju i formiranju zajedničkih graničnih prelaza, kako bi se smanjile gužve, naročito u turističkoj sezoni.

Premijerka je ukazala na to da je razmatrana i mogućnost da se održi prva zajednička sednica vlada Srbije i Crne Gore, pri čemu je izrazila nadu da će uskoro biti utvrđen termin za takvu sednicu.

Ona je istakla da je Crna Gora pozvana da se priključi inicijativi „Otvoreni Balkan“ u kojoj su Srbija, Albanija i Severna Makedonija, a koja bi trebalo da vodi zajedničkom tržištu i ukidanju graničnih kontrola.

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić je istakao važnost posete predsednika Vlade Crne Gore za jačanje bilateralnih odnosa i saradnje dve zemlje na svim poljima.

„Srbija i Crna Gora kroz istoriju nikada nisu bile jedna drugoj neprijatelji i uvek su bile u bratskim i prijateljskim odnosima“, rekao je Ivica Dačić, ukazujući da treba uložiti sve napore kako bi se odnosi u budućnosti ponovo doveli na taj nivo. Podvukao je Srbija ne želi da se meša u unutrašnje stvari Crne Gore i da jedino što je zanima su dobri odnosi i zaštita prava Srba u Crnoj Gori. Izrazio je spremnost da sa svoje strane radi na jačanju saradnje dva parlamenta, kako kroz realizaciju poseta predsednika parlamenata, tako i kroz bliže kontakte parlamentarnih grupa prijateljstava.

Premijer Krivokapić je izrazio zadovoljstvo zbog realizacije posete Srbiji, ističući da je kod svih zvaničnika u Srbiji naišao na srdačan prijem i spremnost i otvorenost za saradnju.

3. novembar 2021. godine