Printer Friendly Version ПОСЕТА ПТРИЈАРХА СРПСКОГ ПОРФИРИЈА ХЕРЦЕГ НОВОМ @ 30 August 2022 10:07 AM

Његова Светост архиепископ пећки, митрополит београдско-карловачки и Патријарх српски господин Порфирије боравио је у Херцег Новом поводом 640 година од оснивања града и славе манастира Савина - Велике Госпојине, у периоду од 27. до 29. августа 2022. године.

У организацији руководства општине Херцег Нови, митрополије црногорско-приморске и архијерејског намесништва херцегновског одржана је велика светковина.

Уприличен је Свечани дочек Патријарха у манастиру Савина, у суботу 27. августа у 18,00 часова, а у недељу, 28. августа у манастиру Савина Патријарх српски Порфирије је уз саслужење митрополита црногорско приморског Јоаникија, служио Свету архијерејску литургију и Вечерњу службу, након чега је предводио Литију са чудотворном иконом Пресвете Богородице Савинске поводом обележавања храмовске славе Велике Госпојине.

Свечана академија поводом 640 година од оснивања града Херцег Новог и програм посвећен митрополиту Амфилохију – „Ђедов сабор - Од Дунава до мора сињега“ уприличени су 29. августа.

Наведеним светковинама су поред организатора и великог броја званица из јавног живота Црне Горе, као и великог броја верника, присуствовали и министар задужен за иновације и технолошки развој у Влади Републике Србије др Ненад Поповић, директор Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама Владе Републике Србије Владимир Рогановић, епископ пакрачко-славоначки Јован, далматински Никодин и епископ шабачки Јеротеј, представници дипломатско конзуларних представништава Републике Србије у Црној Гори, отправник послова-министар саветник Јелисавета Чолановић и конзул-први секретар Немања Секицки из Амбасаде Републике Србије у Подгорици и конзул-жеран Мићо Роговић из Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом.