Printer Friendly Version POSETA PTRIJARHA SRPSKOG PORFIRIJA HERCEG NOVOM @ 30 August 2022 10:22 AM

Njegova Svetost arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i Patrijarh srpski gospodin Porfirije boravio je u Herceg Novom povodom 640 godina od osnivanja grada i slave manastira Savina - Velike Gospojine, u periodu od 27. do 29. avgusta 2022. godine.

U organizaciji rukovodstva opštine Herceg Novi, mitropolije crnogorsko-primorske i arhijerejskog namesništva hercegnovskog održana je velika svetkovina.

Upriličen je Svečani doček Patrijarha u manastiru Savina, u subotu 27. avgusta u 18,00 časova, a u nedelju, 28. avgusta u manastiru Savina Patrijarh srpski Porfirije je uz sasluženje mitropolita crnogorsko primorskog Joanikija, služio Svetu arhijerejsku liturgiju i Večernju službu, nakon čega je predvodio Litiju sa čudotvornom ikonom Presvete Bogorodice Savinske povodom obeležavanja hramovske slave Velike Gospojine. Svečana akademija povodom 640 godina od osnivanja grada Herceg Novog i program posvećen mitropolitu Amfilohiju – „Đedov sabor - Od Dunava do mora sinjega“ upriličeni su 29. avgusta.

Navedenim svetkovinama su pored organizatora i velikog broja zvanica iz javnog života Crne Gore, kao i velikog broja vernika, prisustvovali i ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj u Vladi Republike Srbije dr Nenad Popović, direktor Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Vlade Republike Srbije Vladimir Roganović, episkop pakračko-slavonački Jovan, dalmatinski Nikodin i episkop šabački Jerotej, predstavnici diplomatsko konzularnih predstavništava Republike Srbije u Crnoj Gori, otpravnik poslova-ministar savetnik Jelisaveta Čolanović i konzul-prvi sekretar Nemanja Sekicki iz Ambasade Republike Srbije u Podgorici i konzul-žeran Mićo Rogović iz Generalnog konzulata Republike Srbije u Herceg Novom.