Printer Friendly Version ДАН СРПСКОГ ЈЕДИНСТВА, СЛОБОДЕ И НАЦИОНАЛНЕ ЗАСТАВЕ @ 15 September 2022 08:51 AM

У организацији више невладиних организација и удружења: „Коло српских сестара“, „Матице Боке“, „Српски соко“, НВО „Карађорђе“, „Витезови Светог Стефана“, НВО „Ризница старих умјетничких заната и вјештина“, СПКД „Просвјета“ и ФК „Обилић“, а под покровитељством Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом организован је програм којим је на достојанствен начин обележен Дан српског јединства, слободе и националне заставе, у четвртак 15.09.2022. године у Херцег Новом у комплексу манастира Савина.

У 11,00 часова у манастиру Савина одржан je парастос за све страдале српске војнике у Балканском и Првом светском рату, а након тога помен испред споменика стрељаним родољубима у Балканском и Првом светском рату који су са подручја Боке, који се налази у комплексу манастира Савина. Положени су венци на споменик стрељаним родољубима. За ову прилику поред тробојки из разних периода историје и заставе Републике Србије, у сарадњи са НВО „Ризница старих умјетничких заната и вјештина“ обезбеђене су старешинске и војничке униформе из Великог рата, као и реплика једне од пуковских застава које су ношене приликом пробоја Солунског фронта.

 

Уводну реч имао је парох херцегновски Никола Тодоровић, који је истакао да је у српску тробојку уткана цела историја српског народа, као и да су у наш живот утемељени слобода, застава и крст часни.

Након тога присутнима се обратио конзул Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом Мићо Роговић, који је истакао да су српски барјактари гинули, али су пуковске заставе, које је краљ Петар Први Карађорђевић 1911. године предао српској војсци, њих педесет и једна, пронете кроз многобројне битке у Балканском и Првом светском рату и сачуване све до ослобођења отаџбине 01. новембра 1918. године.

Такође, конзул је скренуо пажњу на јединственост у историји; повлачење једне државе са краљем, министрима, владом, војском и делом становништва са своје територије преко Албаније до Крфа, њен сан и песме о ослобађању домовине, почетак пробоја Солунског фронта, историјске подвиге војске једне државе, за коју су сви мислили да је престала да постоји и отписали је.

Таквој херојској епопеји одали су признање француски и британски генерали, па чак и немачки краљ. Значај проливене крви, храброст свих српских бораца кроз историју, српска чиста вера, језик, култура и традиција су путоказ за будућност и припадници српског рода, где год да живе, у знак сећања на све српске жртве, треба сваке године да са поносом истакну српске заставе на своје домове.  

Присутнима се обратио и председник „Матице Боке“ Мирко Мустур који је говорио о учешћу преко 1200 српских добровољаца у Првом светском рату са простора Боке Которске: „Желимо да се сваке године подсјетимо тих наших јунака са ових простора који су свјесно и добровољно пошли да бране свој народ и род“ казао је Мустур. Иван Отовић, председник Скупштине општине Херцег Нови, истакао је да су „бројни добровољци из свих српских земаља, па и прекоокеанских, оставили своје домове и дошли да бране Србију, крст часни и слободу златну. Ми морамо да чувамо успомену на све наше претке и на све оне који су нам омогућили да данас живимо у слободи. Али данас смо свједоци да се изнова морамо борити за ту слободу“.  

Други пишу ...

https://rthn.co.me/sjecanje-na-dobrovoljce-iz-boke-ucesnike-balkanskih-i-prvog-svjetskog-rata/

https://jadrannovi.me/udarna-vijest/video-u-herceg-novom-obiljezen-dan-srpskog-jedinstva-boka-je-uvijek-bila-tu-za-srpstvo-i-srbiju/

https://jadranbudva.me/top-news/video-u-herceg-novom-obiljezen-dan-srpskog-jedinstva-boka-je-uvijek-bila-tu-za-srpstvo-i-srbiju/