Printer Friendly Version DAN SRPSKOG JEDINSTVA, SLOBODE I NACIONALNE ZASTAVE @ 15 September 2022 08:56 AM

U organizaciji više nevladinih organizacija i udruženja: „Kolo srpskih sestara“, „Matice Boke“, „Srpski soko“, NVO „Karađorđe“, „Vitezovi Svetog Stefana“, NVO „Riznica starih umjetničkih zanata i vještina“, SPKD „Prosvjeta“ i FK „Obilić“, a pod pokroviteljstvom Generalnog konzulata Republike Srbije u Herceg Novom organizovan je program kojim je na dostojanstven način obeležen Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, u četvrtak 15.09.2022. godine u Herceg Novom u kompleksu manastira Savina.

U 11,00 časova u manastiru Savina održan je parastos za sve stradale srpske vojnike u Balkanskom i Prvom svetskom ratu, a nakon toga pomen ispred spomenika streljanim rodoljubima u Balkanskom i Prvom svetskom ratu koji su sa područja Boke, koji se nalazi u kompleksu manastira Savina. Položeni su venci na spomenik streljanim rodoljubima. Za ovu priliku pored trobojki iz raznih perioda istorije i zastave Republike Srbije, u saradnji sa NVO „Riznica starih umjetničkih zanata i vještina“ obezbeđene su starešinske i vojničke uniforme iz Velikog rata, kao i replika jedne od pukovskih zastava koje su nošene prilikom proboja Solunskog fronta.

 

Uvodnu reč imao je paroh hercegnovski Nikola Todorović, koji je istakao da je u srpsku trobojku utkana cela istorija srpskog naroda, kao i da su u naš život utemeljeni sloboda, zastava i krst časni.

Nakon toga prisutnima se obratio konzul Generalnog konzulata Republike Srbije u Herceg Novom Mićo Rogović, koji je istakao da su srpski barjaktari ginuli, ali su pukovske zastave, koje je kralj Petar Prvi Karađorđević 1911. godine predao srpskoj vojsci, njih pedeset i jedna, pronete kroz mnogobrojne bitke u Balkanskom i Prvom svetskom ratu i sačuvane sve do oslobođenja otadžbine 01. novembra 1918. godine.

Takođe, konzul je skrenuo pažnju na jedinstvenost u istoriji; povlačenje jedne države sa kraljem, ministrima, vladom, vojskom i delom stanovništva sa svoje teritorije preko Albanije do Krfa, njen san i pesme o oslobađanju domovine, početak proboja Solunskog fronta, istorijske podvige vojske jedne države, za koju su svi mislili da je prestala da postoji i otpisali je.

Takvoj herojskoj epopeji odali su priznanje francuski i britanski generali, pa čak i nemački kralj. Značaj prolivene krvi, hrabrost svih srpskih boraca kroz istoriju, srpska čista vera, jezik, kultura i tradicija su putokaz za budućnost i pripadnici srpskog roda, gde god da žive, u znak sećanja na sve srpske žrtve, treba svake godine da sa ponosom istaknu srpske zastave na svoje domove.

Prisutnima se obratio i predsednik „Matice Boke“ Mirko Mustur koji je govorio o učešću preko 1200 srpskih dobrovoljaca u Prvom svetskom ratu sa prostora Boke Kotorske: „Želimo da se svake godine podsjetimo tih naših junaka sa ovih prostora koji su svjesno i dobrovoljno pošli da brane svoj narod i rod“ kazao je Mustur. Ivan Otović, predsednik Skupštine opštine Herceg Novi, istakao je da su „brojni dobrovoljci iz svih srpskih zemalja, pa i prekookeanskih, ostavili svoje domove i došli da brane Srbiju, krst časni i slobodu zlatnu. Mi moramo da čuvamo uspomenu na sve naše pretke i na sve one koji su nam omogućili da danas živimo u slobodi. Ali danas smo svjedoci da se iznova moramo boriti za tu slobodu“.

Drugi pišu ...

https://rthn.co.me/sjecanje-na-dobrovoljce-iz-boke-ucesnike-balkanskih-i-prvog-svjetskog-rata/

https://jadrannovi.me/udarna-vijest/video-u-herceg-novom-obiljezen-dan-srpskog-jedinstva-boka-je-uvijek-bila-tu-za-srpstvo-i-srbiju/

https://jadranbudva.me/top-news/video-u-herceg-novom-obiljezen-dan-srpskog-jedinstva-boka-je-uvijek-bila-tu-za-srpstvo-i-srbiju/