Printer Friendly Version СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ СРПСКЕ КУЋЕ У БЕРАНАМА @ 5 December 2022 01:44 PM

Председник Владе АП Војводина Игор Мировић 01. децембра у Беранама отворио је „Српску кућу“, установу културе, просвете и уметности у којој ће бити смештене и деловати српске културне организације са подручја Берана, а у оквиру манифестације „Дани српског сабора“, коју организује „Српски национални савјет Црне Горе“. Наведеном догађају присуствовали су епископ будимљанско-никшићки Методије и свештенство СПЦ, министар здравља у Влади Црне Горе Драгослав Шћекић, председник Нове српске демократије Андрија Мандић, представници локалних самоуправа Берана, Никшића, Мојковца и Андријевице, представници српских удружења и организација са подручја Црне Горе, културни ствараоци са подручја Црне Горе, Републике Србије (АП Војводине и КиМ), бројне екипе медијских кућа и представници ДКП Републике Србије у Црној Гори, конзул Немања Секицки из Амбасаде Републике Србије у Подгорици и конзул жеран Мићо Роговић из Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом.

Председник Владе АП Војводина Игор Мировић истакао је да је имао част и привилегију да у име Републике Србије и покрајинске Владе учествује у реализацији овог пројекта (средства за куповину овог објекта и његово реновирање у највећем износу обезбедила је покрајинска Влада, а остатак Српски национални савјет Црне Горе), који ће у наредном периоду учвршћивати дух нашег народа на овом подручју и његов осећај припадности сопственим коренима и целокупном српском националном корпусу. Мировић је истакао да ће Српска кућа бити отворена за све ствараоце, без обзира коме народу припадају и које су вере, као и да ће представљати мост за бољу и отворенију сарадњу две државе, што грађани Републике Србије и Црне Горе очекују. Председник Српског националног савјета Црне Горе др. Момчило Вуксановић исказао је захвалност државном руководство Републике Србије и АП Војводина за несебичну помоћ у очувању и неговању српског идентитета у Црној Гори.

Током вечери од 19,00 до 21,30 часова у Дому културе у Беранама , а у оквиру манифестације „Дани српског сабора“ одржан је културно-уметнички програм у коме су учествовали „Српско пјевачко друштво Светосавник“ из Подгорице и српски културни радници и песници са простора Црне Горе и региона: Благоје Баковић, Душко Бабић, Милица Бакрач, Бећир Вуковић, Будимир Дубак, Миленко Јевђевић, Драган Јовановић, Зоран Ђерић, Новица Ђурић, Зоран Костић, Милица Краљ, Видак Масловарић, Перица Милутин, Игор Мировић, Ненад Јеро Раденковић, Селимир Радуловић, Радомир Уљаревић и Ненад Шапоња. Овом приликом уручена је годишња награда Српског националног савјета Црне Горе „Слава Србину-проф.др. Божидар Бојовић“, проф.др. Дарку Танасковићу.

Berane, 01.12.2022. godine