Printer Friendly Version ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ГОДИШЊИЦЕ ПОТАПАЊА РАЗАРАЧА „ЗАГРЕБ“ @ 19 April 2023 12:56 PM

У Великом градском парку у Тивту, 18. априла 2023. године обележена је 82-годишњица потапања разарача "Загреб" Морнарице Краљевине Југославије и херојски подвиг официра Милана Спасића и Сергеја Машаре!

У тренутку избијања Априлског рата, 1941. године Спасић и Машера, су одбијајући нападе непријатељских авиона, гајили наду да ће стићи наређење Врховне команде за испловљавање на отворени Јадран у праву борбу са Италијанима или прикључење савезницима у Грчкој. 16. априла Италијани су почели да улазе у Боку Которску, а посадама је наређено да се бродови напусте.

Тог магловитог и кишног 17. априла, страховита експлозија одјекнула је читавом Боком – официри Спасић и Машера, одбивши наредбе о предаји брода од стране команде, дигли су у ваздух свој ратни брод, усидрен у Тиватском заливу и, умјесто предаје заједно са њим отишли у смрт и вечност!

Венце на споменик обележју у Великом градском парку у Тивту положила је и делегација ДКП Републике Србије у Црној Гори - пуковник П. Стефановић, војни изасланик Амбасада Републике Србије у Подгорици и конзул жеран М. Роговић, Генерални конзулат Републике Србије у Херцег Новом.