Printer Friendly Version OBELEŽAVANЈE GODIŠNЈICE POTAPANЈA RAZARAČA „ZAGREB“ @ 19 April 2023 01:09 PM

U Velikom gradskom parku u Tivtu, 18. aprila 2023. godine obeležena je 82-godišnjica potapanja razarača "Zagreb" Mornarice Kraljevine Jugoslavije i herojski podvig oficira Milana Spasića i Sergeja Mašare!

U trenutku izbijanja Aprilskog rata, 1941. godine Spasić i Mašera, su odbijajući napade neprijateljskih aviona, gajili nadu da će stići naređenje Vrhovne komande za isplovljavanje na otvoreni Jadran u pravu borbu sa Italijanima ili priključenje saveznicima u Grčkoj. 16. aprila Italijani su počeli da ulaze u Boku Kotorsku, a posadama je naređeno da se brodovi napuste.

Tog maglovitog i kišnog 17. aprila, strahovita eksplozija odjeknula je čitavom Bokom – oficiri Spasić i Mašera, odbivši naredbe o predaji broda od strane komande, digli su u vazduh svoj ratni brod, usidren u Tivatskom zalivu i, umjesto predaje zajedno sa njim otišli u smrt i večnost!

Vence na spomenik obeležju u Velikom gradskom parku u Tivtu položila je i delegacija DKP Republike Srbije u Crnoj Gori - pukovnik P. Stefanović, vojni izaslanik Ambasada Republike Srbije u Podgorici i konzul žeran M. Rogović Generalni konzulat Republike Srbije u Herceg Novom.