Printer Friendly Version ДАН СРПСКОГ ЈЕДИНСТВА, СЛОБОДЕ И НАЦИОНАЛНЕ ЗАСТАВЕ, 15. септембар 2023. године @ 18 September 2023 10:21 AM

У организацији више невладиних организација и удружења: „Коло српских сестара“, „Матице Боке“, „Српски соко“, НВО „Карађорђе“, „Витезови Светог Стефана“, НВО „Ризница старих умјетничких заната и вјештина“, СПКД „Просвјета“ и ФК „Обилић“, а под покровитељством Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом организован је програм којим је на достојанствен начин обележен Дан српског јединства, слободе и националне заставе, у петак 15.09.2023. године у Херцег Новом, у комплексу манастира Савина.

У 11,00 часова у манастиру Савина је одржан парастос за све страдале српске војнике у Балканском и Првом светском рату, а након тога помен испред споменика стрељаним родољубима у Балканском и Првом светском рату који су са подручја Боке, који се налази у комплексу манастира Савина.

Након тога положени су венци на споменик стрељаним родољубима. За ову прилику поред тробојки из разних периода историје и званичне заставе Републике Србије, у сарадњи са НВО „Ризница старих умјетничких заната и вјештина“ обезбеђене су две одговарајуће војничке униформе из Великог рата, као и реплика једне од пуковских застава које су ношене приликом пробоја Солунског фронта.

Уводну реч имао је архијерејски намесник херцегновски Обрен Јовановић, који је истакао да данашњи празник слави јединство, слободу и заставу, која има дубље тумачење у самој иконографији цркве Христове, управо наша застава има тај дубоки смисао – богочовечанске природе и васкрсне слободе и наши стари су све што су радили утемељивали управо на Светом јеванђељу, зато им је све било свето и честито и Богом благословено. Зато и ми данас, њихови потомци, треба да се покажемо, да се не стидимо, да будемо заједно са својом црквом, на правом месту да чувамо своје јединство, слободу и своју националну заставу, поручио је Јовановић.

У наставку свечаности присутнима се обратио конзул жеран Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом Мићо Роговић, који је истакао да је наша тробојка, преживела ратове, и Балканске и Први светски рат, а хероји који су је носили били су најхрабрији јунаци нашег народа, они су гинули, мењали су их други, али је застава издржала све ратове и опстала. То је могуће, захваљујући Свевишњем и Пресветој Богородици која нас је кроз векове чувала јер смо опстали и поред великог страдања. Наше свештенство нас је увек учило да останемо на правом Божијем путу. Подсећање на слободу никада не треба да престане, јер је то највећа вредност и, ако није слободно, ниједно друштво не може да се развија. Боје српске заставе опомињу да оно што су нам преци оставили као залог, традицију, име, слободу, веру, културу, обичаје и писмо, морамо сачувати за наше потомке.

Након Роговића, присутнима се обратио и председник „Матице Боке“ Мирко Мустур, који је говорио о учешћу преко 1200 српских добровољаца у Првом светском рату са простора Боке Которске: „Желимо да се сваке године подсетимо тих наших јунака са ових простора који су свесно и добровољно пошли да бране свој народ и род“ казао је Мустур. Иван Отовић, председник Скупштине општине Херцег Нови, истакао је да су „бројни добровољци из свих српских земаља, па и прекоокеанских, оставили своје домове и дошли да бране Србију, крст часни и слободу златну. Ми морамо да чувамо успомену на све наше претке и на све оне који су нам омогућили да данас живимо у слободи. Али данас смо сведоци да се изнова морамо борити за ту слободу“. Небојша Рашо из НВО „Српски соко“ казао је да је та организација покренула иницијативу за израду заставе која је усвојена на седници општинског вијећа 1883.

Парастосу су присуствовали и потомак родољуба страдалог приликом пробоја Солунског фронта Стево Мустур и председник СО Тиват Миљан Марковић.